Lubimy małosolne :) – przepis Łasucha

Lato wciąż trwa. Chętniej niż zwykle korzystamy z darów natury, m. in. ogórków. A jak mowa o nich to wiadomo, że najchętniej zjadamy ogórki małosolne. A kto nie lubi małosolnych? Niebo w gębie! 🙂 A przepis na ogórki małosolne banalny – polecam.
Ogórki małosolne
Składniki:

3 kg małych ogórków, gałązka kopru, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sól, woda.

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy i wrzucamy do dużego słoja. Wkładamy koper, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 4 ząbki czosnku (przekrojone).

Wszystko zalewamy osoloną wodą w proporcji: 1l wody 1 łyżka stołowa soli i przykrywamy.

Ogórki zostawiamy na kilka dni (minimum 4).

Smacznego.

http://mojegotowanie.salon24.pl/525224,lubimy-malosolne

Mój komentarz:

@Autor

chrzan! przydaje się chrzan, bo inaczej pleśnieją chociaż soliłam jak szalona. no i podobno sól kamienna zamiast zwykłej. poza tym dodaję sporo liści laurowych, ziela angielskiego i jak mam pod ręką gotowe przyprawy do ogórków kiszonych. obowiązkowo czosnek. u mnie kisi się dyżurny garnek jak tylko zaczął się sezon ogórkowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s