Na jesienną szarugę – czekolada!

czek

Wprawdzie sloneczniej nam się od tego nie zrobi – ale będzie troszkę przyjemniej:)

Cudowne właściwości czekolady

Każdy sportowiec i nie tylko wie, że czekolada to źródło energii. Nieprawdziwe są pogłoski, że czekolada uzależnia, warto jednak dawkować jej ilość w trosce o… dobry wygląd. Trzeba bowiem pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złych konsekwencji spożywania czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głownie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy!

Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo – mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za „dotlenianie” naszego organizmu.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol – przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz oragnizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

„Napój bogów”
Łacińska nazwa drzewa kakaowego to Theobroma cacao, ( Theobroma -pokarm bogów). W dawnych czasach czekolada była traktowana z niezwykłą czcią, pełniła szczególną funkcję podczas odprawiania świętych rytuałów. Ze względu na swe właściwości i działanie zyskała miano „boskiego napoju”.

Każdy, kto planuje dalszą wyprawę, czy wspinaczkę górską powinien pamiętać, aby zabrać ze sobą jedną, bądź dwie tabliczki czekolady. Nawet żołnierze i astronauci w swoim menu posiadają porcje czekolady, z tego względu, że jest ona wysokoenergetyczna. Taki smakołyk może pomóc nam przetrzymać kryzysową sytuacje, a nawet uratować życie! Dowodem na to jest historia czterech Brytyjczyków, którzy przetrwali 6 dni na śnieżnej pustyni Kaukazu. Podtrzymały ich przy życiu trzy batony „Mars”.

Czekolada przez setki lat traktowana była jako remedium na wszelkie choroby. Już Aztekowie odkryli, że ziarno kakaowe ma też silne właściwości pobudzające. Stosowano ją także jako broń przeciw wszelkim dolegliwościom i chorobom. Uważano, że pomocna jest w zaburzeniach trawiennych, gorączce, a także wpływa na oczyszczanie krwi. Była zbawiennym środkiem na bóle głowy, a nawet miała łagodzić bóle porodowe. Czekolada uznawana była również za skuteczny afrodyzjak.

Hormon szczęścia

Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia – niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania – dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Czekoladowe mity

Czy czekolada psuje zęby? Okazuje się, że nie. Ze wszystkich dostępnych słodyczy, gorzka czekolada ma najmniejszy wpływ na zły stan uzębienia. Co więcej zawarte w niej kakao posiada substancje bakteriobójcze. Pamiętajmy, aby mimo wszystko nie spożywać jej w nadmiarze. Naukowcy myślą nad stworzeniem pasty do zębów, w której składzie będzie kakao.

Nie jest udowodnione, aby czekolada źle wpływała na cerę. Mimo, iż wiele osób twierdzi, że po zjedzeniu słodkich przysmaków może pojawić się trądzik. Brak związku między zmianami skórnymi a jedzeniem tego rodzaju słodyczy, wykazały liczne badania przeprowadzone w Amerykańskiej Akademii Dermatologii.
Historia czekolady

Czekolada pochodzi z Ameryki Południowej. Tam właśnie rośnie kakaowiec właściwy zwany też drzewem kakaowym (łac. Theobroma cacao) z którego to pochodzi proszek kakaowy – kakao i masło kakaowe, będące głównymi składnikami czekolady. Najwcześniej (około 2000 lat p.n.e.), kakao, przygotowywane z ziaren zawartych w owocach kakaowca, było stosowane przez starożytnych Olmeków, zamieszkujących tereny obecnego Meksyku. Panujący na tym obszarze, ciepły i wilgotny klimat był idealny do uprawy wrażliwego drzewa kakaowego. Na zawsze pozostanie jednak tajemnicą w jaki sposób odkryli zalety małych ziarenek i jak nauczyli się je przerabiać. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie w III wieku n.e. Owoce kakaowca poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Zmielone kakao mieszali z woda, mąką kukurydzianą, miodem i chilli. W ten właśnie sposób powstawał gorzki i mocno przyprawiony napój, który początkowo przeznaczony był głównie dla królów, arystokracji i uczestników religijnych obrzędów. Czekolada była otaczana wielką czcią i pełniła niezwykle ważną funkcje podczas odprawiania świętych rytuałów. Od Majów zwyczaj spożywania czekolady przejęli Aztekowie. Wprowadzili wiele innowacji w temacie czekolady. Woleli napój chłodny, wzbogacony w dodatki smakowe: paprykę, wanilię czy płatki suszonych kwiatów, które nadawały odpowiednią barwę: czerwoną, białą bądź czarną. Ziarna kakaowca były na tyle cenne, że służyły jako środek płatniczy. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował kakao, był Krzysztof Kolumb. Przywiezione przez niego ziarna kakao nie wzbudziły od razu zainteresowania w Europie. Drogi napój zdobył najpierw uznanie na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca. Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku gorący napój poznały inne dwory, kiedy to został skradziony Hiszpanom przepis na udoskonalenie gorzkiej wody. Przez lata czekolada królowała na arystokratycznych dworach w postaci płynnej. Przełom nastąpił w XVII wieku, kiedy na dworze francuskim pojawiły się pralinki czekoladowe. W XVIII wieku przemysł czekoladowy rozwijał w wielu państwach europejskich. Szczególnie wyróżniała się Szwajcaria, która do dziś należy do największych producentów czekolady na świecie. Do połowy XIX wieku czekolada nie była produktem doskonałym. Nie potrafiono oddzielić tłustego masła kakaowego od formy sypkiej. Sukces w tej dziedzinie odniósł chemik holenderski Konrad van Houten. Udało mu się uzyskać sypkie kakao, które stało się podstawą zarówno do wyrobu czekolady w postaci płynnej, jak i czekolady twardej. Wynalazek Holendra spowodował, że koszty produkcji czekolady znacznie spadły, a czekoladowy napój zyskał ogromną popularność. Eksperymentowano również ze smakiem. W 1879 roku Rudolf Lindt, szwajcarski cukiernik, wynalazł urządzenie tak mieszające składniki czekolady, by zniknął cierpki smak, a masa nabrała aksamitnej konsystencji i mogła rozpływać się w ustach. Swój udział w powstaniu czekolady mlecznej miał Szwajcar, Henry Nestlé, który dodał do gorzkiej masy kakaowej mleko skondensowane. Dzięki temu wynalazkowi Daniel Peter stworzył znaną dziś i powszechnie lubianą, czekoladę mleczną, mieszając kakao ze skondensowanym mlekiem. Rodzynki, orzechy i migdały, jako dodatki do słodkiego przysmaku wprowadzili Włosi. Pierwszą bombonierkę stworzyła firma Cadbury w 1866 roku.

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Czekolada-wlasciwosci-historia-rodzaje-i-wartosci-odzywcze.html

http://smaker.pl/newsy-cudowne-wlasciwosci-czekolady,1462140,a,.html

To jest fantastyczne!

Komentarze z S24:

  • @Autor

    🙂
    ONION1326.09 12:11
  • @ONION13

    to ja równie lakonicznie:

    🙂

    AMELIA NIEZGODA26.09 12:16
  • @AMELIA NIEZGODA

    Jest taka książka:Dlaczego mnisi jedli czekoladę,-czy jakoś podobny tytuł.Można się dowiedzieć że czekoladę można było jeść nawet w czasie postu,miała dyspensę od papieża
    ONION1326.09 12:37
  • @ONION13

    fajna informacja. dzięki!
    AMELIA NIEZGODA26.09 13:07
  • @Autor

    🙂

    codziennie pije ja 🙂 .
    najwazniejsza sprawa, jest bardzo bogatym zrodlem polifenoli, substakcji ktore wymiataja wolne rodniki, to najbogatsze ich zrodlo:

    Image and video hosting by TinyPic

    majac wysokie stezenie tych subtancji w organizmie nie przeziebisz, szybko zahamujesz lub zlagodzisz procesy zapalne, nie bedziesz sie starzec 🙂

    http://zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/podstawy-zdrowego-zywienia/286678,Na-czym-polega-dobroczynne-dzialanie-polifenoli.html

    tmowa o czekoladzie deserowej, gorzka, co najmniej 70% kakao. Jednak najlepiej kupic kakao bio / raw lub taka czekolade .

    Dla koneserow: kakao raw z minimum 20% tluszczu, ideal 26 (bardziej tluste nie zmienia juz wartosci kakao), nie zgotowywac tylko rozpuszczac w szklance przegotowanej wody, poslodzic ksylitolem (nie zakwasza organizmu) lub stewia, chyba, ze ktos lub gorzki napoj.
    Pic co najmniej 2 razy dziennie, czubata lyzka na szklanke, po tygodniu prosze o wnioski jakie samopoczucie 🙂

    DETOXIC26.09 14:11
  • @DETOXIC: polifenole

    Kto nie lubi czekolady, ten może pić czerwone wino: polifenole występują obficie w skórce owoców ( może nie warto obierać jabłek?)
    DEDA26.09 14:15
  • @

    DETOXIC26.09 14:16
  • @DETOXIC

    dzięki bardzo! proszę bardzo – zdawaloby się taki banalny temat, a ile ciekawych rzeczy mozna się przy okazji dowiedzieć!

    pozdrawiam

    AMELIA NIEZGODA26.09 14:16
  • @DEDA

    wysokie wartosci polifenoli sa tez w owocach czarnych jagod, jezyn, acai, goji.
    czekolada raw plul owoce goji :
    http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/raw-cocoa-czekoladowa-alternatywa/

    smacznego 🙂 ))

    DETOXIC26.09 14:26
  • @DEDA

    czerwone wino też mniam mniam.

    pozdrawiam

    AMELIA NIEZGODA26.09 14:28
  • @AMELIA NIEZGODA: No to na zdrowie

    czerwonym winem (może być z porzeczek, chociaż unijne przepisy nazwę wino rezerwują tylko dla napoju z winogron).
    PS: ” Darmowe domeny” zmieniły się na ” Domeny za darmo” Ćwiczą nas…
    DEDA26.09 14:35
  • @DEDA

    jeśli kiedyś będę miala okazję to nie omieszkam spróbwać wina z porzeczek…
    dziękuję i pozdrawiam
    AMELIA NIEZGODA26.09 14:49

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s