Amelkowa Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

rusalaPrzepis jest inspirowany przepisem znalezionym w mojej ulubionej żółtej książeczce z przepisami, ale napiszę zgodnie z prawdą, czyli jak ja zrobiłam. W dodatku udokumentuję całość zdjątkami.

Składniki sugerując się książeczką i Amelką:

4 szklanki mąki, 1 i połowa szklanki cukru oraz ze dwie czubate łyżki miodu, 2 jajecka, 1 kostka margaryny, troszku zapachu waniliowego, 2 dkg drożdży, 1 łyżka oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, kilka jabłek (3-4), cynamon

Mąkę, cukier, miód, margarynę (najlepiej troszku rozpuścić), drożdże i szczyptę soli zagnieść rączkami.

raczki

Następnie dodajemy jajecka i proszek do pieczenia. Zagniatamy, zagniatamy i dodajemy odrobinę mąki, jeśli się ciasto zbytnio do paluszków lepi. Następnie dzielimy ciasto na dwie połowy i jedną rozpościeramy na wcześniej wysmarowanej tłuszczem brytfannie.

ciasto

Na cieście tym układamy pokrojone w plasterki jabłuszka

jabluszka

Jabłuszka posypujemy cynamonem i rozpościeramy przy pomocy paluszków następną część ciasta.

cynamon

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (jakieś 200 stopni) i pieczemy około 40 minut, albo dotąd aż będzie rumiane i gotowe:)

zpiekarnika

Smacznego wszystkim, a zwłaszcza tym, co hucznie obchodzą urodziny salonu:)

szarlotka

szarlotka2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s