Obrazek

Amelka gotuje – Ryba po grecku

rybagrec

Ryba po grecku

Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, bardzo smaczna jeśli skorzystać z kilku magicznych przypraw i odrobiny smakowej wyobraźni

Dla około 2-3 osób

Składniki:

2 dorodne filety z dorsza albo inne filety rybne

1 duża marchew lub 2 mniejsza

pół pietruszki

pół korzenia selera

odrobina posiekanego pora (jasno zielona część)

¼ jabłuszka

przecier pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sok z ½ cytryny

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa carry, sproszkowany imbir, liść laurowy, ziele angielskie, 2 goździki

olej do smażenia

mąka, bułka tarta

Sposób wykonania

Do garnuszka wlewam trochę wody, dodaję liść, ziele angielskie i starte na grubej tartce marchew, pietruszkę, seler oraz jabłuszko. Dodaję posiekanego pora i duszę bez przykrycia przez jakiś czas. Dodaję pod koniec duszenia przecier pomidorowy i przyprawy oraz sok z cytryny.

W międzyczasie odmrażam filety, jeśli trzeba, kroję je na kawałki, solę, kropię sokiem z cytryny, obsypuję mąką i bułką tartą. Następnie smażę wraz z cebulą pokrojoną w piórka i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Rybę zdejmuję kiedy gotowa i układam na półmisku. Cebuli daję czas jeszcze chwilkę by się przyrumieniła, a następnie wrzucam jeszcze do niej na patelnie uduszone warzywa, aby nabrały chrupkości i gęstości. Obkładam filety warzywami, dekoruję ziemniaczkami i mandarynką w miarę chęci i …. gotowe!

SMACZNEGO ! 🙂

6 comments on “Amelka gotuje – Ryba po grecku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s