Ryba po grecku
Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, bardzo smaczna jeśli skorzystać z kilku magicznych przypraw i odrobiny smakowej wyobraźni
Dla około 2-3 osób
Składniki:
2 dorodne filety z dorsza albo inne filety rybne
1 duża marchew lub 2 mniejsza
pół pietruszki
pół korzenia selera
odrobina posiekanego pora (jasno zielona część)
¼ jabłuszka
przecier pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa carry, sproszkowany imbir, liść laurowy, ziele angielskie, 2 goździki
olej do smażenia
mąka, bułka tarta
Sposób wykonania
Do garnuszka wlewam trochę wody, dodaję liść, ziele angielskie i starte na grubej tartce marchew, pietruszkę, seler oraz jabłuszko. Dodaję posiekanego pora i duszę bez przykrycia przez jakiś czas. Dodaję pod koniec duszenia przecier pomidorowy i przyprawy oraz sok z cytryny.
W międzyczasie odmrażam filety, jeśli trzeba, kroję je na kawałki, solę, kropię sokiem z cytryny, obsypuję mąką i bułką tartą. Następnie smażę wraz z cebulą pokrojoną w piórka i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Rybę zdejmuję kiedy gotowa i układam na półmisku. Cebuli daję czas jeszcze chwilkę by się przyrumieniła, a następnie wrzucam jeszcze do niej na patelnie uduszone warzywa, aby nabrały chrupkości i gęstości. Obkładam filety warzywami, dekoruję ziemniaczkami i mandarynką w miarę chęci i …. gotowe!
SMACZNEGO ! 🙂
Co do notki na s24 to nie ma wątpliwości, że podkablował jakiś „smakosz” czosnku.
Z pozdrowieniami.
PolubieniePolubienie
znacznie gorzej, bo to pustaki, które na s24 korzystają z immunitetu, a na innym portalu, za plecami rodzin smoleńskich robią z siebie patriotów.
PolubieniePolubienie
Smakowe
PolubieniePolubienie
Pozdrawiam tak jak na s24-nick inny ten mi „ukradli”
PolubieniePolubienie
Fajne i proste 🙂
PolubieniePolubienie
dzięki! namawiam do spróbowania:)
pozdrawiam
PolubieniePolubienie