Pasztet drobiowo – warzywny

pasztet

pasztet2Kanapki z pasztetem i chrzanem

Polecam ten pasztet osobom, które nie przepadają za potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi. Dobrze przyprawiony jest bardzo smaczny, a zarazem lekkostrawny.

Składniki:

3 ćwiartki kurczaka

około 40 dkg drobiowej wątróbki

4 marchewki

1 mała pietruszka

1 mały selerek

1 mały por (zielona część)

liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 sucha bułka

1 jajko

3 małe cebulki albo dwie średnie

1 ząbek czosnku

trochę oleju do smażenia

mały kawałeczek kalafiora i odrobina brokuły (same gałązki brokuły, bez kwiatu, który jest bardzo wodnisty)

Sposób wykonania:

Wątróbkę umyć, obrać i usmażyć na oleju wraz z cebulką.

Ugotować, jak na rosół, ćwiartki kurczaka z włoszczyzną, kalafiorem, brokułami, liściem laurowym i zielem angielskim.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku: pieprzem i przyprawami ziołowymi.

Wyjąć z rosołu mięso i warzywa. Pozostawić do ostygnięcia.

Zmielić przez maszynkę wątróbkę, cebulę, obrane z kości mięso i warzywa z rosołu.

Na koniec zmielić bułkę tarta. (Najlepiej wszystko zmielić przynajmniej 2x)

Dodać roztrzepane jajko, gałkę muszkatołowa. Doprawić solą, pierzem, przyprawami wg własnego uznania i dobrze wymieszać.

Wyłożyć następnie pasztet na natłuszczoną i obsypaną tarta bułka brytfannę. Wsadzić do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Piec od 40min. do 1godziny, aż pasztet nabierze złoto – brązowego koloru.

SMACZNEGO! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s