Kanapki z pasztetem i chrzanem
Polecam ten pasztet osobom, które nie przepadają za potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi. Dobrze przyprawiony jest bardzo smaczny, a zarazem lekkostrawny.
Składniki:
3 ćwiartki kurczaka
około 40 dkg drobiowej wątróbki
4 marchewki
1 mała pietruszka
1 mały selerek
1 mały por (zielona część)
liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy ziołowe, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 sucha bułka
1 jajko
3 małe cebulki albo dwie średnie
1 ząbek czosnku
trochę oleju do smażenia
mały kawałeczek kalafiora i odrobina brokuły (same gałązki brokuły, bez kwiatu, który jest bardzo wodnisty)
Sposób wykonania:
Wątróbkę umyć, obrać i usmażyć na oleju wraz z cebulką.
Ugotować, jak na rosół, ćwiartki kurczaka z włoszczyzną, kalafiorem, brokułami, liściem laurowym i zielem angielskim.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku: pieprzem i przyprawami ziołowymi.
Wyjąć z rosołu mięso i warzywa. Pozostawić do ostygnięcia.
Zmielić przez maszynkę wątróbkę, cebulę, obrane z kości mięso i warzywa z rosołu.
Na koniec zmielić bułkę tarta. (Najlepiej wszystko zmielić przynajmniej 2x)
Dodać roztrzepane jajko, gałkę muszkatołowa. Doprawić solą, pierzem, przyprawami wg własnego uznania i dobrze wymieszać.
Wyłożyć następnie pasztet na natłuszczoną i obsypaną tarta bułka brytfannę. Wsadzić do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Piec od 40min. do 1godziny, aż pasztet nabierze złoto – brązowego koloru.
SMACZNEGO! 🙂