Drożdżowe Kapuśniaczki

kapusniaczkis

kapusniaczki

kładniki na ciasto:

5dkg drożdży

ok.3,5 szklanki mąki

ok.0,5 szklanki wody

4-5 łyżki oliwy

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

3 pełne garście ugotowanej kiszonej kapusty

2 małe cebulki

4-5 pieczarek

sól, pieprz, przyprawy ziołowe

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu przygotować rozczyn z drożdży, kilku łyżek cieplej wody, 1 łyżki mąki oraz odrobiny cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się rozpuszczą.

Dodać następnie mąkę , wodę, olej i sól. Wyrobić ciasto aby odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (przynajmniej na godzinę).

Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno cebulkę i zeszklić. Dodać posiekane drobno pieczarki. Po kilku minutach dodać posiekaną kapustę. Całość podsmażyć przez kilka minut. Dodać do smaku sól, pieprz i przyprawy ziołowe.

Ciasto wyjąc z naczynia i rozwałkować. Pokroić w pasy szerokości 4-5 cm a następnie w trójkąciki.

Na każdy trójkącik nałożyć farszu i zawinąć w formie koperty.

Piec w rozgrzanym piekarniku na natłuszczonej brytfannie ok.0,5 godz (do przyrumienienia).

SMACZNEGO ! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s