kładniki na ciasto:
5dkg drożdży
ok.3,5 szklanki mąki
ok.0,5 szklanki wody
4-5 łyżki oliwy
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
3 pełne garście ugotowanej kiszonej kapusty
2 małe cebulki
4-5 pieczarek
sól, pieprz, przyprawy ziołowe
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu przygotować rozczyn z drożdży, kilku łyżek cieplej wody, 1 łyżki mąki oraz odrobiny cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać następnie mąkę , wodę, olej i sól. Wyrobić ciasto aby odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (przynajmniej na godzinę).
Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno cebulkę i zeszklić. Dodać posiekane drobno pieczarki. Po kilku minutach dodać posiekaną kapustę. Całość podsmażyć przez kilka minut. Dodać do smaku sól, pieprz i przyprawy ziołowe.
Ciasto wyjąc z naczynia i rozwałkować. Pokroić w pasy szerokości 4-5 cm a następnie w trójkąciki.
Na każdy trójkącik nałożyć farszu i zawinąć w formie koperty.
Piec w rozgrzanym piekarniku na natłuszczonej brytfannie ok.0,5 godz (do przyrumienienia).
SMACZNEGO ! 🙂