Wigilijne Makiełki (troszkę leniwa wersja)

makielkiSkładniki:

około 200g makaronu

1/3 masa makowa (puszka 900g)

bakalie: rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, suszona żurawina, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały (niewielka ilość np. niecała garść każdego rodzaju)

mleko około pól szklanki

masło 1-2 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Orzechy i migdały, jeśli w skórce zalać wrzątkiem i po ostudzeniu obrać ze skórki. Posiekać drobno. Pozostałe bakalie także drobno pokroić.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Dodać masę makową. Podgrzewać chwilę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z bakaliami i makaronem. Podawać na ciepło, albo ostudzone. Pychota!

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s