Stasiowy gulasz z cynader

cynadry1

cynadry

cynadry4

Składniki

¾ kilograma wieprzowych nerek

nieduża kość wołowa

1 marchew

4 cebule

½ pora

2 małe ziemniaki

zioła prowansalskie

ziele angielskie

liście laurowe

olej

sól

pieprz

papryka mielona

przecier pomidorowy

gorczyca

2 łyżki mąki
Przygotowanie:

Nerki dokładnie płuczemy i obieramy z błony i tłuszczu.

Następnie obgotowujemy ( w niesolonej wodzie!), aż do uzyskania czystej wody.

Ponownie opłukujemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę.

Tak przygotowane cynadry polewamy olejem, posypujemy ziołami prowansalskimi, pokrojoną cebulą i dodajemy liść laurowy. Odstawiamy na jedną godzinę.

Dodajemy kość wołową(ewentualnie bulion wołowy).

Następnie dokładamy warzywa pokrojone w kostkę: marchew, ziemniaki, por, dwa ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, szczyptę papryki mielonej i parę ziaren gorczycy.

Wszystko podlewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok.1,5 godziny.

Na koniec dodajemy przecieru pomidorowego (1 łyżka). W końcu, solimy. Rozrabiamy trochę mąki w pól szklanki wody i zagęszczamy stale mieszając.

Gulasz podajemy z kaszą bądź z ziemniakami.

Smacznego!

One comment on “Stasiowy gulasz z cynader

  1. komenty z S24
    @AMELIA NIEZGODA
    Pusto tak bez nowych przepisów:((
    ONION1300:04

    @ONION13
    na użeranie się z pu… glupkami i cenzurą nie mam czasu, ale na gotowanie zawsze, więc pewno będą. gotowanie to moje pasja, przepychanki z nadredaktorem Arturem i jego asystentką Kazią (inaczej pustaki) jakoś nie:)

    wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    AMELIA NIEZGODA13:50

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s