Składniki
¾ kilograma wieprzowych nerek
nieduża kość wołowa
1 marchew
4 cebule
½ pora
2 małe ziemniaki
zioła prowansalskie
ziele angielskie
liście laurowe
olej
sól
pieprz
papryka mielona
przecier pomidorowy
gorczyca
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Nerki dokładnie płuczemy i obieramy z błony i tłuszczu.
Następnie obgotowujemy ( w niesolonej wodzie!), aż do uzyskania czystej wody.
Ponownie opłukujemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę.
Tak przygotowane cynadry polewamy olejem, posypujemy ziołami prowansalskimi, pokrojoną cebulą i dodajemy liść laurowy. Odstawiamy na jedną godzinę.
Dodajemy kość wołową(ewentualnie bulion wołowy).
Następnie dokładamy warzywa pokrojone w kostkę: marchew, ziemniaki, por, dwa ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, szczyptę papryki mielonej i parę ziaren gorczycy.
Wszystko podlewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu ok.1,5 godziny.
Na koniec dodajemy przecieru pomidorowego (1 łyżka). W końcu, solimy. Rozrabiamy trochę mąki w pól szklanki wody i zagęszczamy stale mieszając.
Gulasz podajemy z kaszą bądź z ziemniakami.
Smacznego!
komenty z S24
@AMELIA NIEZGODA
Pusto tak bez nowych przepisów:((
ONION1300:04
@ONION13
na użeranie się z pu… glupkami i cenzurą nie mam czasu, ale na gotowanie zawsze, więc pewno będą. gotowanie to moje pasja, przepychanki z nadredaktorem Arturem i jego asystentką Kazią (inaczej pustaki) jakoś nie:)
wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
AMELIA NIEZGODA13:50
PolubieniePolubienie