Składniki, 8 porcje:
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto, innego likieru, koniaku, a nawet może być zwykła wódka
2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
cukier waniliowy
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka kakao
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki cukru
250 g mascarpone (zimne)
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki śmietany 36%
3 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
1 szklanka przegotowanej wody
około 200 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów
Do posypania: gorzkie kakao
Rozpuszczamy żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Stopniowo dodadejmy do żółtek rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Przygotowujemy w osobnej misce serek ze śmietaną i mlekiem. Kiedy zawartość obu naczyń jest dobrze wymieszana, stopniowo je łączymy. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy serek do lodówki, aby trochę zgęstniał. W salaterkach układamy biszkopty. Łączymy kawę, kakao, sok z pomarańczy i cukier waniliowy (ewentualnie troszkę zapachu migdałowego) i podgrzewamy. Dodajemy alkohol i polewamy biszkopty naszym ponczem. Natepnie posypujmy biszkopty kakao i kładziemy kilka łyżek kremu. Na to kolejna warstwa biszkoptów, ponczu i sypkiego kakao. Wkładamy nasz deser na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
więcej przepisów też tutaj: