Tiramisu

tiramisu

tiramisu2

Składniki, 8 porcje:

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto, innego likieru, koniaku, a nawet może być zwykła wódka
2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)

cukier waniliowy

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżeczka kakao
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki cukru
250 g mascarpone (zimne)

2 łyżki śmietany 18%

3 łyżki śmietany 36%

3 łyżki mleka

2 łyżeczki żelatyny spożywczej

1 szklanka przegotowanej wody
około 200 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów

Do posypania: gorzkie kakao

Rozpuszczamy żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Stopniowo dodadejmy do żółtek rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Przygotowujemy w osobnej misce serek ze śmietaną i mlekiem. Kiedy zawartość obu naczyń jest dobrze wymieszana, stopniowo je łączymy. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy serek do lodówki, aby trochę zgęstniał. W salaterkach układamy biszkopty. Łączymy kawę, kakao, sok z pomarańczy i cukier waniliowy (ewentualnie troszkę zapachu migdałowego) i podgrzewamy. Dodajemy alkohol i polewamy biszkopty naszym ponczem. Natepnie posypujmy biszkopty kakao i kładziemy kilka łyżek kremu. Na to kolejna warstwa biszkoptów, ponczu i sypkiego kakao. Wkładamy nasz deser na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

więcej przepisów też tutaj:

http://amelkagotuje.strefa.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s