Zupa warzywno – kurczakowa z imbirem

zupaZupe taką polecam szczególnie na dżdżyste i chłodne dni. Jest aromatyczna i rozgrzewająca.Dodatkowym atutem jest dowolność użytych warzyw i proporcji.

Poniżej zamieszczam propozycję zupy jaką przygotowałam ostatnio.

Składniki

2-3 lity rosołu albo wywaru warzywnego

liść laurowy

ziele angielskie

3 marchewki

garść brokuł *

garść fasolki szparagowej *

odrobina kalafiora*

pojedyncza pierś kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru

olej do smażenia

sos sojowy

przyprawy ziołowe

ostra papryka albo chilli

2 łyżki kukurydzy konserwowej

3 łyżki groszku konserwowego

sól

pieprz

sok z cytryny

*warzywa mogą być mrożone

Przygotowanie:

Do wywaru wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, fasolkę, brokuły i kalafior.Wszystko gotujemy ok.20 min. aż warzywa zmiękną.Osobno na patelni na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Dodajemy sos sojowy, cebulę, posiekany drobno czosnek i imbir.Można dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę.Kiedy wszystko się przyrumieni i zmięknie, wrzucamy tak usmażonego kurczaka do garnka z warzywami. Dodajemy groszek i kukurydzę.Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami ziołowymi, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, oraz według uznania jeszcze papryką w proszku albo chilli.

Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Podajemy zupę posypując natką pietruszki albo szczypiorkiem.

Smacznego! 

więcej moich przepisów TUTAJ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s