Zupe taką polecam szczególnie na dżdżyste i chłodne dni. Jest aromatyczna i rozgrzewająca.Dodatkowym atutem jest dowolność użytych warzyw i proporcji.
Poniżej zamieszczam propozycję zupy jaką przygotowałam ostatnio.
Składniki
2-3 lity rosołu albo wywaru warzywnego
liść laurowy
ziele angielskie
3 marchewki
garść brokuł *
garść fasolki szparagowej *
odrobina kalafiora*
pojedyncza pierś kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
olej do smażenia
sos sojowy
przyprawy ziołowe
ostra papryka albo chilli
2 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki groszku konserwowego
sól
pieprz
sok z cytryny
*warzywa mogą być mrożone
Przygotowanie:
Do wywaru wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, fasolkę, brokuły i kalafior.Wszystko gotujemy ok.20 min. aż warzywa zmiękną.Osobno na patelni na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Dodajemy sos sojowy, cebulę, posiekany drobno czosnek i imbir.Można dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę.Kiedy wszystko się przyrumieni i zmięknie, wrzucamy tak usmażonego kurczaka do garnka z warzywami. Dodajemy groszek i kukurydzę.Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami ziołowymi, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, oraz według uznania jeszcze papryką w proszku albo chilli.
Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy zupę posypując natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Smacznego!
więcej moich przepisów TUTAJ