Składniki:
7,5 dkg drożdży
1 szklanka mąki pszennej
4 szklanki mieszanki do domowego wypieku chleba ( z domieszką mąki żytniej)
garść obręb pszennych
garść obręb żytnich
szklanka wody
7 łyżek oleju
2 łyżki ziaren słonecznika
½ szklanki wody gazowanej
czubata łyżka soli
Sposób wykonania:
Z drożdży i kilku łyżek letniej wody, 2 łyżek mąki i odrobiny cukru, zrobić odczyn.Pozostawić w ciepłym aż drożdże zrobią się miękkie i elastyczne.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.Dosypujemy mąki aby ciasto odchodziło od dłoni.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Następnie formujemy małe bułeczki i układamy na natłuszczonej brytfannie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumienią (ok.40 min).
Najlepiej smakują podane na ciepło z masełkiem.