Drożdżowe bułeczki

buleczki

Składniki:

7,5 dkg drożdży

1 szklanka mąki pszennej

4 szklanki mieszanki do domowego wypieku chleba ( z domieszką mąki żytniej)

garść obręb pszennych

garść obręb żytnich

szklanka wody

7 łyżek oleju

2 łyżki ziaren słonecznika

½ szklanki wody gazowanej

czubata łyżka soli

Sposób wykonania:

Z drożdży i kilku łyżek letniej wody, 2 łyżek mąki i odrobiny cukru, zrobić odczyn.Pozostawić w ciepłym aż drożdże zrobią się miękkie i elastyczne.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.Dosypujemy mąki aby ciasto odchodziło od dłoni.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Następnie formujemy małe bułeczki i układamy na natłuszczonej brytfannie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumienią (ok.40 min).

Najlepiej smakują podane na ciepło z masełkiem.

 polecam moją stronę z przepisami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s