Gołąbki „Trzy ptaszki w jednym:)”

golabki1 golabki2 golabki3

Takie trochę nietypowe, bo nie wieprzowe, i nie z ryżem, ale jednak „ptaszki”, bo i kurczak, i indyk, i zawijane jak gołąbki 🙂

Składniki:

1 kapusta włoska

1 duża pierś kurczaka pojedyncza, albo mała podwójna

około 20 dkg mielonego indyka

1 cebulka

4 pieczarki

mały kawałek czerwonej papryki (może być mrożona)

1/3 cukinii

1 ząbek czosnku

przyprawy ziołowe, imbir, czerwona papryka, curry, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażymy na patelni mielone mięso z indyka, dodajmy odrobinę oleju, posiekaną cebulkę, czosnek, następnie cukinię, pieczarki i paprykę. Wszystko jakiś czas podsmażamy aż się zarumieni, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajmy przyprawy i sok z cytryny.W tzw. międzyczasie, przygotowujemy kurczaka. Kroimy go na cienkie, niezbyt duże plastry i bijemy tłuczkiem jak na kotlety. Liście kapusty należy umyć i pogotować kilka minut. Z każdego liścia kapusty wyciąć twardą część przy końcu i ułożyć na nim plaster kurczaka. Posolić odrobinę i nałożyć łyżkę farszu. Wszystko razem zawinąć w „gołąbek” i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku około 40 minut. Podawać z ulubionym sosem (na zdjęciu z musztardowo – koperkowym, ale pomidorowy też będzie pyszny).

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s