Takie trochę nietypowe, bo nie wieprzowe, i nie z ryżem, ale jednak „ptaszki”, bo i kurczak, i indyk, i zawijane jak gołąbki 🙂
Składniki:
1 kapusta włoska
1 duża pierś kurczaka pojedyncza, albo mała podwójna
około 20 dkg mielonego indyka
1 cebulka
4 pieczarki
mały kawałek czerwonej papryki (może być mrożona)
1/3 cukinii
1 ząbek czosnku
przyprawy ziołowe, imbir, czerwona papryka, curry, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Smażymy na patelni mielone mięso z indyka, dodajmy odrobinę oleju, posiekaną cebulkę, czosnek, następnie cukinię, pieczarki i paprykę. Wszystko jakiś czas podsmażamy aż się zarumieni, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajmy przyprawy i sok z cytryny.W tzw. międzyczasie, przygotowujemy kurczaka. Kroimy go na cienkie, niezbyt duże plastry i bijemy tłuczkiem jak na kotlety. Liście kapusty należy umyć i pogotować kilka minut. Z każdego liścia kapusty wyciąć twardą część przy końcu i ułożyć na nim plaster kurczaka. Posolić odrobinę i nałożyć łyżkę farszu. Wszystko razem zawinąć w „gołąbek” i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku około 40 minut. Podawać z ulubionym sosem (na zdjęciu z musztardowo – koperkowym, ale pomidorowy też będzie pyszny).
Smacznego!