Składniki:
– 1 duża pierś kurczaka
– olej zwykły i olej sezamowy
– ½ kapusty pekińskiej
– 2 pomidory malinowe
– ½ ogórka zielonego
– ½ marchewki
– 1/3 papryki czerwonej
– 2 łyżki kukurydzy z puszki
– ½ cebuli
– 1łyżka ziaren słonecznika
– 1 łyżka ziaren sieminia lnianego
– połowa cukinii
– 1 łyżeczka ziaren chili
– przyprawy ziołowe, suszona pietruszka, sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier
– ocet jabłkowy i sok z cytryny
– 30 dkg malin
Sposób wykonania
Kurczaka umyć, pokroić drobno i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Posypać przyprawami ziołowymi, pieprzem ziołowym i solą. Pod koniec smażenia dodać ziarna słonecznika, siemienia lnu, kilka kropel oleju sezamowego oraz pokrojoną w plasterki cukinię. Zdjąć z ognia kiedy wszystko nabierze złocistej barwy.
kapustę pekińską umyć i drobno posiekać. Dodać pokrojone: pomidory, ogórka, paprykę oraz posiekaną cebulę. Marchewkę zetrzeć na grubej tartce. Kukurydzę odcedzić i też dodać.
Z oleju, kilku kropel oleju sezamowego, octu jabłkowego, soku cytryny, soli, czarnego pieprzu i cukru zrobić dressing.
Przełożyć usmażone składniki do sałatki, polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Posypać suszoną natką pietruszki. Każdą porcję na talerzu posypać kilkoma malinami. Sałatka jest syta, nie potrzeba dodawać pieczywa.
Smacznego!
komentarze z s24:
@All (uwaga und achtung!)
Otwieram, niebezpieczną, zwiniętą notkę, przed którą ostrzega administracja S24 – a tu sałatka z kurczaka i malin … to musi być podstęp. Ona na pewno jest trująca!
RK119.08 21:20
@AMELIA NIEZGODA
wiedzielam!
totalna dekonspiracja
prosze zmienic tytul notki na
Pisowska sałatka z kurczaka i malin ( i dorysować trupią czachę).
RK119.08 21:32
@RK1
nie będą nic zmieniać. może się ktoś jednak nabierze i spróbuje tej nader niebezpiecznej dla systemu potrawy:)
AMELIA NIEZGODA19.08 21:35
@Amelia Niezgoda
Jak widać sprawdza się stara zasada: żeby przeczytać coś konkretnego, trzeba zajrzeć do ukrytych…
Pozdrawiam.
RAB BOŻYJ19.08 22:12
@RAB BOŻYJ
bardzo mi miło czytać taki komentarz:) dzięki serdeczne.
pozdrawiam
AMELIA NIEZGODA19.08 22:22
@AMELIA NIEZGODA
ja pierdziu :))i tyle w tym temacie
ONION1319.08 23:08
@ONION13
🙂
AMELIA NIEZGODA19.08 23:15
all
o znowu tutaj pustak grasował i usunął komentarz. wiem, że cenzorów jest wielu, ale tylko jeden szczególnie mnie „lubi”. przechwala się tym publicznie i w poczcie prywatnej. takie działanie jest nie tylko mało etyczne, ale i jest dodatkowym świadectwem jakie pustaki, cieszą się tutaj ochroną, wystawiają. tym razem zachowam sobie kopię.
AMELIA NIEZGODA20.08 12:22
@all uzupełnienie
wszelkie kopie usuniętych notek i komentarzy zamieszczam, o ile zdołam uprzedzić tutejszą lotną myśl cenzury, na moim blogu na wordpressie, (link obok w profilu), na który serdecznie zapraszam. na szczęście tamtego bloga, żadna cenzura (ku ubolewaniu pustaka-arturka, czego daje wyraz w licznych donosach podsyłanych tu i tam) się nie ima:)
AMELIA NIEZGODA15:40
@AMELIA NIEZGODA
wiem coś o tym
ONION1316:08
@AMELIA NIEZGODA
maliny zagrozeniem..nie wiadomo dla kogo…przepis wydaje sie apetyczny, pozwole sobie go ukrasc”..troche zmodyfikuje, nie uzywam w swojej kuchni octu pod rzadna postacia
WAWA16:13
@WAWA
napisałam już i znowu usunięto komentarz. o ile dobrze pamiętam to było w nim o zagrożeniu jakim są moje wpisy dla kazi i artura z konkurencyjnego portalu, którzy stoją za projektem „ameliapustak” czyli istniejącym tutaj blogiem, który miał mnie ośmieszyć i zniechęcić do pisania. aze im się to nie udało, teraz tylko „znikają” mi komentarze:)
i prosiłam jeszcze o zdjęcie i twój przepis:)
ps.
a teraz kopię tego komentarza i innych zachowam sobie na moim blogu na wordpressie:)
AMELIA NIEZGODA23:02
PolubieniePolubienie