
Kwaśnica
Składniki
– 25 dkg wędzonych żeberek
– 20 dkg wędzonego boczku
– ½ kg kiszonej kapusty
– 6 średnich ziemniaków
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
– 1 łyżeczka kminku
– 1 marchewka (opcjonalnie)
– sól, pieprz do smaku
– suszony majeranek, koperek i pietruszka
Sposób przygotowania
Żeberka dzielimy na mniejsze porcie i gotujemy z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, wcześniej dobrze drobno ją pokroić. Wszystko razem gotujemy przynajmniej godzinę, aż do zupełnej miękkości żeberek i kapusty. Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Także osobno, na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą. Pod koniec gotowania kapusty z żeberkami dodajmy podsmażony boczek. Jeszcze jakiś czas gotujemy. Na koniec dodajemy ziemniaki i resztę przypraw. Jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna można dodać startą świeżą lub pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę.
Smacznego!
odpowiedź na koment z s24:
zgadza się – rewelacyjna. a zwłaszcza na chłodne dni.
podpadłam dwóm osobom: arturowi i kazi, w wyniku tego założyli blog pt. „ameliapustak” i dzięki plecom w administracji zniknęli mnie i Oniona. a ponieważ ten koment niebawem zniknie umieszczę go na swoim blogu na wordpressie i wyślę Ci go pocztą.
PolubieniePolubienie