Obrazek

Pasztet drobiowy z czerwonym winem

pasztet

Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
40 dkg boczku
40 dkg drobiowych serduszek
½ porcji indyka (może zamiast tego 1 porcja kurczaka)
2 marchewki
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki zielonego groszku z puszki
1 łyżka kukurydzy z puszki
1 jajko
½ szklanki kaszki couscous
1 łyżka błyskawicznych płatków gryczanych
1 sucha bułka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka gałki muszkatołowa
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki czerwonej sypkiej papryki
1 łyżeczka suszonych ziaren ostrej papryki
3 łyżki czarnego pieprzu
½ szklanki czerwonego wina (półwytrawne, albo półsłodkie)
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanych orzeszków ziemnych
4 łyżki mieszanych suszonych ziół z dodatkiem majeranku i natki pietruszki
2 ziarna jałowca
2 łyżki oliwy albo oleju do posmarowania brytfanny

Uwaga: ilość i proporcje użytych składników są dość elastyczne, ważne aby całość nie była zbyt rzadka, ale i łatwo dała się przetransportować na brytwannę. Także składniki jak płatki gryczane, kukurydza czy groszek nie są obowiązkowe. Kaszkę couscous można zaś zastąpić kaszą jaglaną.
W dużym garnku gotować w niedużej ilość wody, na wolnym ogniu przez przynajmniej 40 min porcję z indyka, serduszka, marchewki, pokrojone pieczarki, liść laurowy, ziela angielskie, ziarna gorczycy. Po ugotowaniu porcję obrać z mięsa i pokroić marchewki. Mięso i marchewki dodać ponownie do garnka, a także kaszkę couscous oraz orzechy i suchą bułkę.
Osobno, na patelni usmażyć boczek, a następnie stopniowo dodawać wątróbkę, posiekaną cebulę oraz czosnek. Pod koniec smażenia dodać pokrojony pomidor i wino. Dodać zawartość patelni do garnka i kiedy całość przestygnie dodać pozostałe składniki oprócz jajka, oleju i 2 łyżek tartej bułki.
Wszystko zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.
Wysmarować brytfannę olejem, posypać tartą bułką i umieścić w niej pasztet. Piec w nagrzanym piekarniku w około 180 stopni przez 45 min, do godziny, aż nabierze złoto brązowej barwy.
Podawać kiedy przestygnie, z chlebem, albo białym pieczywem. Doskonale smakuje z chrzanem, ogórkiem kiszonym, marynowaną gruszką.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s