Błyskawiczne babeczki z czekoladą

 

babeczki2

babeczki

Kruche babeczki oczywiście można, a nawet lepiej byłoby samemu upiec, ale, że to przepis błyskawiczny to można w tym szczególnym przypadku użyć gotowych, zakupionych w sklepie.

 

Składniki:

Babeczki

– kruche babeczki zakupione w sklepie na wagę, bądź w pudełku (16 -18 sztuk)

Nadzienie:

– 1 czekolada mleczna dobrej jakości

– około 100 gram masła

-1 łyżka posiekanych płatków migdałowych

– 1 łyżka kakao

– 2 łyżki kwaskowego twarogu, bądź słodki i kilka kropel cytryny

– 3 -4 łyżki dobrej gęstej śmietany

– 2 łyżki okruchów z ciastek, wafelków itp.

– 2-3 łyżeczki cukru

– szczypta cynamonu

– 5-6 suszonych daktyli

– 16-18 obranych orzechów laskowych

– odrobinę mleka jeśli potrzeba

 

Sposób wykonania:

Zalać wrzątkiem, osuszyć i obrać orzeszki jeśli są w skórkach. W rondelku, na maleńkim ogniu rozpuścić masło, czekoladę i śmietanę. Posiekać drobno daktyle. Dodać, dosypać pozostałe składniki i mleko, jeśli masa jest zbyt gęsta. Ciągle mieszać do całkowitego rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia, odrobinę ostudzić, ale jeszcze ciepłe nakładać na babeczki łyżeczką. Każdą babeczkę udekorować orzeszkiem laskowym. Babeczki należy umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Pyszne z filiżanką mocne kawy i kieliszkiem winiaku, albo orzechowego likieru.

 

Smacznego!:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s